Overschuldigde betaling: Wat nu als je per ongeluk teveel betaald?
In de vorige blog volgden we de pech van Bart, die per ongeluk de jurk van Elena beschadigde. Hij wilde de schade netjes vergoeden, maar dat leidde tot een nieuw probleem: er werd onterecht een extra bedrag van zijn rekening afgeschreven voor de schoonmaak. Dit roept de vraag op: wat gebeurt er als je per ongeluk te veel betaalt?
Bart: “Hé, de betaling voor de jurk is dubbel van mijn rekening afgeschreven,” zegt Bart tegen zijn vriend Jakko aan de telefoon. “Ik denk dat dit een geval van onverschuldigde betaling is.”
Jakko: Jakko fronst. “Ik zie inderdaad een dubbele betaling, maar een onverschuldigde betaling? Wat betekent dat?”
Laten we dit juridische begrip verduidelijken aan de hand van Barts situatie.
Onverschuldigde betaling is een juridische term voor een betaling zonder geldige verplichting. Simpel gezegd: je maakt geld over zonder dat daar een reden of overeenkomst voor is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je een bedrag dubbel betaalt of geld overmaakt aan de verkeerde persoon.
Eerder bespraken we hoe een overeenkomst tot stand komt. In dit geval ontbreekt echter een geldige koopovereenkomst. Er is geen tegenprestatie van Elena voor de extra betaling die Bart heeft gedaan. Dit betekent dat de betaling juridisch gezien onterecht is.
Daarnaast is er geen sprake van een eenzijdige rechtshandeling. In een eerdere blog bespraken we hoe een eenzijdige rechtshandeling iemand kan verplichten een bepaalde actie te ondernemen. Maar hier is dat niet het geval, waardoor Barts betaling geen juridische basis heeft.
Volgens artikel 6:203 van het Burgerlijk Wetboek (BW) moet aan drie voorwaarden worden voldaan om te spreken van onverschuldigde betaling:
Laten we deze voorwaarden toepassen op Barts situatie:
Het recht is duidelijk: als er geen rechtsgrond is voor een betaling, mag je het bedrag terugvorderen. Bart kan dit doen door contact op te nemen met de ontvanger en om terugbetaling te vragen. Als dat niet lukt, kan hij juridische stappen ondernemen.
Samengevat: een onverschuldigde betaling is een betaling zonder juridische basis, die je in principe mag terugvragen. Dit gebeurt vaker dan je denkt, bijvoorbeeld bij foutieve incasso’s, dubbele betalingen of vergissingen.
Bij een onverschuldigde betaling is het belangrijk om snel te handelen. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het kan worden om je geld terug te krijgen. Controleer daarom altijd of er een rechtsgrond is voor een betaling. Als je per ongeluk te veel betaalt, onderneem dan direct actie.
Jakko: Nadat Bart aan Jakko heeft uitgelegd wat onverschuldigde betaling betekent, knikt Jakko begrijpend. “Ah, nu snap ik het! Eigenlijk best logisch. Ik zorg ervoor dat de betaling jouw kant op komt.”
Jakko: Dan voegt hij eraan toe: “We zouden trouwens nog een businessvoorstel bespreken, maar jouw chaos heeft ons afgeleid. Heb je maandag tijd om te lunchen?”
Bart: Bart lacht. “Dat klinkt serieus, maar ik ben erbij!”
Maar dan… aangekomen bij het feest, is er plotseling iets vreemds aan de hand…
Een bezorger staat in de tuin, zijn handen in zijn haren, wanhopig zoekend naar antwoorden. De vrienden van Elena lijken allesbehalve blij en een sfeer van spanning hangt in de lucht. Overal op de grond liggen omgevallen schalen, kapotte borden, en eten dat door de tuin verspreid ligt. Het lijkt wel of alles uit de hand is gelopen. Wat is er gebeurd? En welk juridisch conflict ligt nu op de loer voor Bart en Elena?
Er wordt gefluisterd, er zijn gezichten die allesbehalve gelukkig zijn, en de chaos is bijna tastbaar. Zal Bart opnieuw terechtstaan voor iets wat hij niet bedoelde? Hoe zal hij deze situatie nu aanpakken? De volgende blog vertelt je alles!
Lees verder in de volgende blog